dementia-active-minds-at-home-1
dementia-active-minds-at-home-2
dementia-active-minds-at-home-3
dementia-active-minds-at-home-4
dementia-active-minds-at-home-5

Dom – Aquapaint™

21.90

Umetnost lahko vzbudi živahne spomine, kakor tudi zanimive pogovore, saj imajo ljudje z demenco ali kognitivnim upadom pogosto težave z izražanjem samih sebe. Namen tega Aquapaint ™ seta je obujanje spominov na dogodke, ki so se dogajali v objemu doma. Set vsebuje 5 različnih motivov, ki spodbudijo k pogovoru, ko je slika končana. Na 5 belih platnih so preprosti črni obrisi slik, ki pomagajo voditi slikarja. Ko oseba s čopičem, pomočenim v vodo, pobarva platno, se razkrije lepa barvna podoba, ki pri posamezniku obudi čudovit občutek slikanja. Ko se voda posuši, podoba zopet zbledi in platno je primerno za uporabo znova in znova.

Aktivnost je primerna:

 • za osebe z blago in zmerno stopnjo demence
 • kot preventivna aktivnost
 • kot aktivnost v paru ali skupini

Ključne koristi izdelka:

 • sprošča in umirja
 • spodbuja komunikacijo
 • spodbuja ročne spretnosti, opazovanje, pozornost in koncentracijo
 • omogoča priklic spominov
 • utrjuje občutek posameznikove identitete
Razpoložljivost: na zalogi
SKU: AQ012

Opis

Umetniške aktivnosti kot so ples, petje, slikanje, oblikovanje gline, igranje na instrument idr. spodbujajo ustvarjalnost, krepijo pozitivno samopodobo, ob njih se lahko sprostimo in napolnimo moči.

Ko oseba zaradi oslabljenih kognitivnih sposobnosti ne zmore več opravljati vsakodnevnih opravil samostojno, potrebuje pomoč sočloveka. Tudi če aktivnosti ne zmore opraviti v celoti, pač pa le določen del, le te krepijo in ohranjajo sposobnosti in dajejo občutek kompetentnosti in zadovoljstva.

Aquapaint je preprosta in enostavna aktivnost, s katero lahko pri osebi z demenco krepimo več področij:

Z opazovanjem podobe, ki nastaja ob barvanju spodbujamo vidne zaznave, s premikanjem čopiča po podlagi pa senzomotorične spretnosti.

Senzorne in motorične funkcije so medsebojno odvisne:

 • senzorni signali uravnavajo, da je pritisk ob gibu ravno pravšen, ne prešibak in ne premočan.
 • finomotorika se povezuje z uporabo drobnih mišic v prstih, rokah in ramenu, v povezavi z vidom ali/in tipom.

Celo minimalna okvara v senzornem ali motoričnem predelu naših možganov, lahko moti posamezen prstni gib, kar se izraža v tem, da si ne moremo zapenjati gumbov, napeljati niti v šivankino uho ali držati jedilni pribor. Senzorne zaznave s staranjem slabijo, kar prizadene finomotorične spretnosti, naravni gibi rok postanejo težje izvedljivi, težave se lahko pojavijo tudi pri čutenju, npr. ko težje zaznavamo teksture in oblike in se učimo novih motoričnih veščin.

Opazovanje  in izvedba naloge sta odvisni tudi  od naše usmerjene pozornosti. Pozornost igra ključno vlogo pri skoraj vseh miselnih procesih, omogoča nam,  da sledimo pogovoru, opravljamo neko aktivnost, opazujemo naravo, poslušamo glasbo, slikamo, okušamo dobro hrano itd. Če smo za določeno nalogo bolj motivirani in jo radi opravljamo, bo naša pozornost večja, opazovanje pa natančnejše.

Slikanje ne zahteva posebnih umetniških sposobnosti, saj so barve in oblike že prisotne, oseba se ne more zmotiti. Podoba se razkrije v harmoničnih barvah in oblikah, kar lahko daje občutek uspešnosti. Slike pa predstavljajo domača, znana okolja in osebe, ki jih zlahka prepoznamo.

Izdelek je narejen tako, da se podoba (slika) razkriva postopoma, zato lahko posameznik že na začetku ugiba kaj se bo prikazalo. Tako brska po svojem spominu, da prikliče ime in pomen podobe ter jo poveže s svojimi izkušnjami. Ko oseba opazuje podobo, aktivira priklic spominov iz svoje preteklosti (epizodični, avtobiografski spomin) in nam o tem pripoveduje. S tem krepi komunikacijske veščine in govorne sposobnosti ter ohranja občutek lastne vrednosti, kompetentnosti, zaupanja, varnosti in sprejetosti.

Aktivnosti, ki spodbujajo umetniško izražanje in ustvarjalnost, spodbujajo delovanje leve in desne možganske polovice, krepijo domišljijo, sproščajo in umirjajo. Prednost umetniškega izražanja je aktivacija obeh možganskih polovic.

Za vsako aktivnost velja, da ima pozitivne učinke šele takrat, ko ni za osebo ne preveč enostavna in ne preveč zahtevna, zato je pomembno, da izberemo primerno zahtevnost aktivnosti.

Za uspeh velja načelo treh ključev:

 • Pogostost: aktivnost naj se izvaja dovolj pogosto (priporočeno 2-3 krat na teden).
 • Trajanje: potrebnih je več ponovitev v daljšem časovnem obdobju (2-3 mesece).
 • Intenzivnost: dovolj intenzivno pomeni, da smo pri aktivnosti zavzeti in pri njej vztrajamo nekaj časa (od 15, 30 do 45 minut, odvisno od zmožnosti posameznika).

 

Dodatne informacije

Dimenzije: 26 cm x 21 cm
Čopiči: niso vključeni
Proizvajalec: Active Minds

Video

INFORMACIJE:

Varno nakupovanje
Nakupujte brez skrbi, podatki so pri nas varni!

Dostava izdelkov
Izbrane izdelke dostavimo v 5-8 delovnih dneh.

Strokoven izbor izdelkov
Za izbor izdelkov skrbi ekipa s strokovnimi znanji in izkušnjami.

Nakup in plačilo po predračunu
Izdelke lahko naročite tudi na info@silver-way.com; napišite SKU kode željenih izdelkov (najdete jih ob opisu vsakega izdelka) ter količine in poslali vam bomo predračun. Izdelki prispejo na vaš naslov 5-8 dni po plačilu predračuna.