dementia-active-minds-spring-colours-2
dementia-active-minds-spring-colours-3
dementia-active-minds-spring-colours-4
dementia-active-minds-spring-colours-5
Featured

Pobarvanka – Pomladne barve

7.50

Pobarvanka osebo z demenco aktivira in sprosti. Zasnovana je bila v sodelovanju z ljudmi z demenco in vsebuje jasne ilustracije ter že vzorčno pobarvano ilustracijo na dnu vsake strani, ki osebi omogoča samostojno barvanje. Pobarvanka vsebuje 15 ilustracij, ki so povezane s tematiko pomladi.

Pobarvanka je primerna:

 • za osebe z blago in zmerno stopnjo demence
 • kot preventivna aktivnost

Ključne koristi izdelka:

 • sprošča in umirja
 • krepi izvršilne funkcije: občutek izbire in nadzora
 • spodbuja komunikacijo
 • spodbuja ročne spretnosti, opazovanje, pozornost in koncentracijo
 • omogoča priklic spominov
 • utrjuje občutek posameznikove identitete
Razpoložljivost: na zalogi
SKU: AA001

Opis

Umetniške aktivnosti kot so ples, petje, slikanje, oblikovanje gline, igranje na instrument idr. spodbujajo ustvarjalnost, krepijo pozitivno samopodobo, ob njih se lahko sprostimo in napolnimo moči.

Ko oseba zaradi oslabljenih kogntivnih sposobnosti ne zmore več opravljati vsakodnevnih opravil samostojno, potrebuje pomoč sočloveka. Tudi, če aktivnosti ne zmore opraviti v celoti, pač pa le določen del, le te krepijo in ohranjajo sposobnosti ter zbujajo občutek kompetentnosti in zadovoljstva.

Pobarvanka je preprosta, enostavna aktivnost s katero lahko pri osebi z demenco krepimo več področij: vidne zaznave, senzomotoriko in  pozornost.

Senzomotorične aktivnosti krepijo vidne zaznave in finomotoriko, domače, poznane slikovne predloge pa lahko pozitivno delujejo tudi na priklic informacij iz spomina. Ko oseba slika in opazuje kaj nastaja pod čopičem in ga hkrati previdno usmerja po risalni predlogi, krepi vidne zaznave, finomotorične spretnosti  in koordinacijo oko roka. Senzorne in motorične funkcije so medsebojno odvisne.

 • Senzorni signali uravnavajo pritisk ob gibu, da je le ta primeren, ne premočan in ne prešibak.
 • Finomotorika se povezuje z uporabo drobnih mišic v prstih, rokah in ramenu, v povezavi z vidom ali/in tipom.

Pri celotnem procesu sodeluje veliko kompleksnih živčnih (nevronskih) povezav. Ko s prsti pritisnemo na podlago, potujejo senzorni receptorji iz vizualnega korteksa v področje za motoriko, ki nato posreduje informacijo do naših mišic, ki sprožijo gibanje. Pri finomotoričnih gibih je tako najprej pomemben vizualni sistem, torej kako natančno opazujemo oziroma zaznamo celoto in podrobnosti. Te vidne zaznave nam pomagajo, da najprej ocenimo razdaljo oziroma lokacijo ilustracije, nato pa še mesto kjer bomo barvali.

Na žalost naše senzorne zaznave s staranjem ter pri demenci tudi slabijo, kar prizadene finomotorične spretnosti. Poškodba ključnih poti vodi do okvar, naravni gibi rok postanejo težje izvedljivi.

Okvare senzomotorike lahko vodijo do težav pri čutenju, osebe ne zmorejo ločiti tekstur in oblik ter se ne morejo učiti novih veščin. Pri delu (vodenje, spremljanje, komunikacija) z osebo z demenco ali z drugimi oblikami težav na področju senzormotoričnih in kognitivnih sposobnosti moramo omenjene težave upoštevati.

Ko oseba opazuje podobo, lahko aktivira priklic spominov iz svoje preteklosti (epizodični, avtobiografski  spomin) in nam o tem pripoveduje - zato lahko spodbudimo tudi komunikacijske veščine.

Prednosti umetniškega izražanja in aktivacija obeh možganskih polovic

Aktivnosti, ki spodbujajo umetniško izražanje in ustvarjalnost spodbujajo delovanje leve in desne možganske polovice, krepijo domišljijo, sproščajo in umirjajo ter vzpostavljajo občutek uravnoteženosti, ki spodbuja pozitivna čustva. Hkrati omogočajo, da se oseba dlje časa koncentrira in usmerja pozornost.

Produkt je oblikovan tako, da ne zahteva posebnih umetniških sposobnosti. Oblike so že prisotne in oseba se težje zmoti, kar povečuje možnost uspešnega dela in lepih občutkov, ki jih le ta prinaša. Pri osebah z demenco in kognitivnim upadom je prisotnost takšnih občutkov še posebej blagodejna.

Za vsako aktivnost velja, da ima pozitivne učinke šele takrat, ko ni za osebo ne preveč enostavna in ne preveč zahtevna, zato je pomembno, da izberemo primerno zahtevnost aktivnosti.

Za uspeh velja načelo treh ključev:

 • Pogostost: aktivnost naj se izvaja dovolj pogosto (priporočeno 2-3 krat na teden).
 • Trajanje: potrebnih je več ponovitev v daljšem časovnem obdobju (2-3 mesece).
 • Intenzivnost: dovolj intenzivno pomeni, da smo pri aktivnosti zavzeti in pri njej vztrajamo nekaj časa (od 15, 30 do 45 minut, odvisno od zmožnosti posameznika).

Dodatne informacije

Vsebina: 15 strani

Proizvajalec: Active Minds

Video

INFORMACIJE:

Varno nakupovanje
Nakupujte brez skrbi, podatki so pri nas varni!

Dostava izdelkov
Izbrane izdelke dostavimo v 5-8 delovnih dneh.

Strokoven izbor izdelkov
Za izbor izdelkov skrbi ekipa s strokovnimi znanji in izkušnjami.

Nakup in plačilo po predračunu
Izdelke lahko naročite tudi na info@silver-way.com; napišite SKU kode željenih izdelkov (najdete jih ob opisu vsakega izdelka) ter količine in poslali vam bomo predračun. Izdelki prispejo na vaš naslov 5-8 dni po plačilu predračuna.